Nieuwe collega uit Engeland!

Bij ons op het werk is het altijd wel gezellig. Ik werk bij een technisch bedrijf in regio Rotterdam, waar ik inmiddels al 5 jaar met volle plezier werk. We doen veel zaken in het buitenland en hebben soms gespecialiseerde mensen nodig om de opdrachten die we binnenkrijgen van klanten te kunnen volbrengen. Zo heb ik collega’s uit verschillende landen.

engelandDenk aan een paar Amerikanen, Duitsers & Italianen. We hadden nog geen collega uit het Verenigd Koninkrijk. Tot vandaag, want ik kreeg van mijn leidinggevende het bericht dat er een nieuwe engineer is aangenomen die vanuit Engeland komt. En er is mij gevraagd om hem in te werken in het bedrijf. Want alhoewel hij zijn werk natuurlijk goed kan doen, moet hij wel even bekend worden met onze organisatie en een beetje wegwijs gemaakt worden in Nederland.

Wanneer er iemand wordt aangenomen uit het buitenland, dan zijn dit vaak zeer specialistische functies waar we niemand voor kunnen vinden in Nederland. Soms werken we met freelancers, maar in dit geval gaat het om een reguliere functie. Voor zo iemand natuurlijk een behoorlijke stap, want je moet hier wel gaan wonen. Het is wat lastig om iedere dag het vliegtuig of boot te nemen terug naar Engeland. Die persoon laat zijn familie en vrienden achter om hier een nieuw bestaan op te bouwen.

Deze nieuwe werknemer is nog behoorlijk jong, hij is 29 en vrijgezel. Natuurlijk woont zijn familie nog wel in het Verenigd Koningrijk, dus het blijft een behoorlijke stap. Daarom bieden we om te beginnen vaak woonruimte aan en een tijdelijk contract, zodat hij zelf kan bepalen of hij wil blijven of niet. Na een periode van 3 tot 6 maanden kan hij het besluit nemen of hij blijft en krijgt vervolgens een vaste aanstelling. Zo kan hij even wennen met de optie om toch terug te gaan. In het verleden is dit een goede manier gebleken, want de Amerikaan & Duitser zijn allebei gebleven en hebben nu een heel bestaan opgebouwd in Nederland en spreken ook goed Nederlands.

Hoe ik hem ga laten kennismaken met Nederland

molens NederlandDe reden dat ik gevraagd ben om deze collega in te werken, is omdat ik zelf regelmatig in Engeland te vinden ben. Ik heb daar namelijk familie wonen (aan de kant van mijn vrouw), we gaan dus regelmatig die kant op en ik spreek vloeiend Engels. Het leek mijn leidinggevende dan ook een goed idee dat ik de gene zou zijn die hem inwerkt, en dat lijkt mij een geweldig plan.

Bij ons bedrijf werken wel 95% Nederlanders en de voertaal is dus ook gewoon Nederland. We doen veel internationaal, dus eigenlijk iedereen die bij ons werkt spreekt wel goed Engels. Hij kan zichzelf waarschijnlijk wel verstaanbaar maken op de werkvloer en zeker ook richting klanten. Maar het is natuurlijk op de duur wel belangrijk om ook Nederland te leren spreken, zeker ook als hij hier wil blijven wonen en een bestaan wil gaan opbouwen. In het verleden heb ik mensen verwezen naar specialisten voor learn Dutch, waar je kunt in redelijk korte tijd Nederlands kunt leren spreken en lezen. Veel goede ervaringen over gehoord. Mocht je zelf ook een cursus